Bröllopsfotograf & Gravidfotograf

Utgår från Sundsvall/Timrå och fotar där ni önskar!

Visst kan gäster hjälpa till på bröllopsdagen – men inte med det här!

Ett bra tips för de som vill hålla budgeten nere i bröllops-planerandet är att ta hjälp av nära och kära i så stor utsträckning som möjligt. Det kan innebära allt från hjälp med dekorationer, fixa naglar, någon kanske är grym på att baka och så vidare. Och det är superbra grejer! Men det finns några ”roller” på bröllopet där gästen bör få vara just gäst.

Notera dock att det här bara är mina egna tips och att det helt säkert går att hitta lösningar om ni ändå vill ha hjälp med nedanstående av era närstående under bröllopsdagen!

Min grundtanke är så här; Om uppgiften gör att gästen inte längre är gäst och kan njuta av ert bröllop, då bör den uppgiften lämnas över till en leverantör eller att ni anlitar någon som kan hjälpa er med den uppgiften. Ett bra exempel är servering, avplockning, disk och liknande. Det ÄR värt att anlita någon för att sköta serveringen under bröllopsmiddagen, tänk dig själv att vara den som finklädd ska hjälpa till att passa upp (för let’s face it, det blir oftast en form av uppassning) övriga gäster. Säkert inte jättekul även om ni kanske väljer att ha olika gäster som tar hand om förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Ett annat exempel är underhållning, och i det här fallet tänker jag kanske främst på den typ av underhållning som pågår en längre stund. Exempelvis en trubadur eller ett band som spelar mer än bara någon enstaka låt medans övriga gäster tex äter. Självklart kan gäster bidra med olika typer av underhållning, det är ju faktiskt en ganska underbar del av ett bröllop, men om det handlar om att gästen/gästerna spenderar mer tid på scenen med sina instrument än med er och era andra gäster så kanske det är något som kan lämnas över till någon annan.

Mitt sista exempel är faktiskt bröllopsfotografen eller bröllopsvideografen. Här kanske det låter som att jag talar i egennytta, men det är faktiskt inte så. Det är lätt att tänka sig att ”vem som helst kan ta fina bilder”. Och ja, jag skulle nog säga att de allra flesta KAN ta väldigt fina bilder, så det handlar egentligen inte om den delen. Att ha en gäst som utpekad fotograf innebär att den gästen hela tiden behöver vara beredd att ”fånga ögonblicken” och jag kan från egen erfarenhet säga att även om jag är gäst på någon tillställning och är ombedd att ”bara ta några bilder”, då går jag in i work-mode, haha! Det kanske inte låter så farligt, men det blir ett annat fokus när man går från sin roll som gäst till en roll där du har en uppgift att göra större delen av dagen/eventet/bröllopet.

Att be en vän eller familjemedlem sjunga under er vigselceremoni är ett härligt och känslomässigt inslag!

Att anlita någon för dessa olika uppgifter behöver inte vara jättedyrt, ni kan till exempel lägga ut en ”sökes-annons” i er stads lokala Facebook-grupp (de flesta städer/orter/byar har sådana) och då kanske ni får napp av några lämpliga kandidater! Jo, det är kanske en liten chansning. Och det är väl värt att komma ihåg att ofta så får man det man betalar för sett till pris och kvalitet. Så även om jag tycker att det viktigare att lägga pengar på exempelvis en fotograf än någon som sköter disken, så är det naturligtvis helt individuellt hur man vill prioritera.

Jag vill absolut inte avråda någon från att ta hjälp från sina nära och kära! Men jag vill att du tar en extra funderare när du ”anlitar” en gäst, kring om den personen faktiskt kommer att ha tid att vara gäst och njuta av er bröllopsdag, något som jag tror att både ni och era gäster önskar! <3

Dela på facebook
Dela inlägget
Dela på linkedin
Dela inlägget
Dela på email
Dela inlägget
Dela på print
Skriv ut

Erika Näsberg

Fotograf och bloggerska – jo jag tackar jag!

Välkommen till BLOGGEN! Här skriver jag mestadels om bröllop av alla de slag, de som jag besökt och de som jag vill inspirera er till att ha. Jag önskar er det bästa bröllopet någonsin och om jag då kan hjälpa till med ett tips eller två (eller flera!) så vore väl det fantastiskt!

Jag har alltid tyckt om att skriva, och bloggade flera gånger om dagen faktiskt under tidigt 00-tal (japp, det var längesedan!). Att skriva långa texter på Instagram är kanske inte det mest optimala, så här på bloggen kommer jag nu kombinera mina bilder med mitt skrivande, och spara de kortare inläggen till Instagram.

Hör gärna av dig om det är något speciellt du vill att jag ska skriva på, jag finns på hej@fotografannaerika.se!