Bröllopsfotograf & Gravidfotograf

Utgår från Sundsvall/Timrå och fotar där ni önskar!

Mobilfri vigsel – är det något för oss?

Okej, så mobilerna syns på fotografens bilder. Spelar det egentligen så stor roll? Nej, kanske inte. Men tänk så här istället; Skulle du inte föredra att era gäster faktiskt såg er ”på riktigt”, och inte genom att följa er stora stund genom mobilens skärm?

Du kanske har hört talas om uttrycket ”unplugged wedding”, där brudparet väljer att låta gästerna njuta av⁠ vigseln, istället för att sitta redo med sina telefoner/kameror. Att ta det beslutet kanske känns det taskigt mot era gäster, så⁠ därför vill jag berätta varför detta ändå kan vara en ganska viktig detalj på er bröllopsdag!
⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⁠⠀
Många gäster VILL fota för de tycker det är roligt (guilty as charged 😉 ), och många gäster känner att det förväntas av dem, för att kunna dela med sig till brudparet efteråt.⁠ Vilket det än är, resulterar det i att era gäster lägger mer fokus på sina telefoner än att faktiskt uppleva vigseln där och då.⁠ Genom att be prästen/vigselförättaren att i början av vigseln berätta om ”förbudet av⁠ telefoner”, kan era gäster helt njuta i ögonblicket, och slipper se vigseln genom en telefon.⁠
⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⁠⠀
Fördelen för er är inte bara att era gäster verkligen är närvarande, det är också att ni får bilder utan telefoner framför era gästers ansikten. Jag har fotat många bröllop där det helt plötsligt dyker upp en arm med en telefon i altargången, eller blickar riktade mot mobilskärmar eller ner i knäet istället för mot brudparet. Det gör det svårt för mig som fotograf att verkligen fånga alla känslor som dyker upp.

Ett tips till er (och till vigselförrättaren) är detta; Inför ceremonin, låt vigselförrättaren eller någon närstående förklara att ni vill att era gäster lämnar mobilerna orörda under vigseln. Ni har en fotograf på plats som kommer att fånga alla viktiga stunder och ni vill att era gäster helt enkelt ska få njuta av stunden och att de verkligen ska dela upplevelsen tillsammans med er. När ceremonin är över, när ni har vänt er om mot nära och kära, och alltså precis innan ni går ut – meddela att NU är det fritt fram att ta bilder! På så sätt får ni en mobilfri vigsel och era gäster får chansen att få fina bilder på er ståendes tillsammans på vigselplatsen innan ni går ut.

Bonustips! Ta tid på er när ni går ut ur kyrkan/när ni passerar era gäster. Jag lovar att väldigt många av gästerna vill hinna fota er, eller ge er ett leende! Och om ni även vill göra er fotograf lycklig och få en härlig bild – stanna upp på mittgången och ge varandra en riktigt härlig kärleksfull kyss! Det är en crowdpleaser kan jag lova 😉

Jag låter alltid mina brudpar dela sina bilder fritt till sina gäster, så att de kan ta del av bilderna utan att fota⁠ själva. Det blir en win win för alla, och ni kan titta på era gäster under vigseln utan att se hundra telefoner⁠ 😉⁠

Dela på facebook
Dela inlägget
Dela på linkedin
Dela inlägget
Dela på email
Dela inlägget
Dela på print
Skriv ut

Erika Näsberg

Fotograf och bloggerska – jo jag tackar jag!

Välkommen till BLOGGEN! Här skriver jag mestadels om bröllop av alla de slag, de som jag besökt och de som jag vill inspirera er till att ha. Jag önskar er det bästa bröllopet någonsin och om jag då kan hjälpa till med ett tips eller två (eller flera!) så vore väl det fantastiskt!

Jag har alltid tyckt om att skriva, och bloggade flera gånger om dagen faktiskt under tidigt 00-tal (japp, det var längesedan!). Att skriva långa texter på Instagram är kanske inte det mest optimala, så här på bloggen kommer jag nu kombinera mina bilder med mitt skrivande, och spara de kortare inläggen till Instagram.

Hör gärna av dig om det är något speciellt du vill att jag ska skriva på, jag finns på hej@fotografannaerika.se!