Bröllopsfotograf & Gravidfotograf

Utgår från Sundsvall/Timrå och fotar där ni önskar!

Hur väljer vi festlokal?

Det finns en del olika saker att ta med i beräkningen när det är dags att välja festlokal. Kanske först och främst – vad vill vi ha för känsla? Siktar ni på något lyxigt och pampigt eller vill ni ha något mindre och mer intimt? För ett par som älskar det lantliga och rustika så kanske en festlokal i stan känns helt fel, medans detta kanske snarare känns som helt rätt för ett annat par. Men sen då?

Jag har sammanställt några frågor ni kan ställa till er själv och även till eventuell ägare av lokal, för att kanske lättare komma vidare med ert beslut!

 1. Får vi plats?
  Hur många gäster beräknar ni att ha? Om ni har en drömlokal som kan ta emot 50 gäster men ni har tänkt er 100 gäster – då är det antingen dags att trimma gästlistan eller att spana efter en ny lokal.
 2. Ska lokalen stå för mat och dryck, eller ska vi beställa catering från annat håll?
  Vissa lokaler har som villkor vid bokning att mat och dryck beställs som kuvert från just den lokalen. Detta är vanligt hos tex restauranger, herrgårdar och andra platser som erbjuder helpension. Andra är mer flexibla, och vissa erbjuder varken mat eller dryck. Det är viktigt för er att ha detta i åtanke när ni ska boka er lokal eftersom mat och dryck mest sannolikt är en ganska stor post i er bröllopsbudget.
 3. Får vi ha med oss egen alkohol?
  Den här punkten hör lite ihop med frågan ovan, men just när det gäller serveringstillstånd hos olika lokaler så finns det strikta regler, och detta är något ni måste ta reda på ifall ni önskar bjuda på något alkoholhaltigt under kvällen – kan vi ta med oss eget till ett kanske lägre pris, eller behöver vi köpa alkoholhaltig dryck från lokalen i fråga?
 4. Vem städar?
  Ingår städning? Vad behöver vi själva göra och vad kan vi ”leja” för? Om vi säger så här; om lokalen ska vara tömd klockan 11 dagen efter ett bröllop, då tror att väldigt få brudpar är sugna att kliva upp klockan sex för att städa lokalen. Det är SÅÅ värt att veta att det finns någon som ansvarar för att lokalen töms och städas. Tänk på att det även kan vara bra att ha någon ”närstående” som tar hand om ERA grejer, era dekorationer etc, det är alltså inte bara disken som behöver tas om hand!
 5. Finns det någon tidsgräns för hur länge vi får spela musik framåt natten?
  För er som siktar på en ”klackarna i taket”-”party all night long”-bröllopsfest så kan detta vara en nog så viktig fråga! Tänk så snopet om det ska vara tyst kl 23 och ni har ambitionen att festa framåt småtimmarna?

Det här är såklart bara ett axplock av sådana saker som ni bör ställa när ni ska boka er bröllopslokal. Lite mer kortfattat kommer här några extra som kan vara bra att ha i åtanke;
Ingår porslin, bestick och glas? | När får vi tillträde till lokalen och när behöver vi lämna? | Får vi dekorera som vi själva vill? | Hur ser det ut med försäkringar och brandskydd? | Finns det ett ljudsystem? | Finns det möjlighet att anlita serveringspersonal? | Är lokalen anpassad för eventuella gäster som har rullstol/barnvagn/rollator? | Finns det tillgång till bord och stolar?

 

Ja, som ni märker så finns det en uppsjö av saker att tänka på när det är dags att boka sin bröllopslokal, och det är inte alltid så lätt att tänka på allt eftersom det för de allra flesta trots allt är första gången man planerar sitt bröllop. Så ta gärna hjälp av någon när ni tittar på lokal! Har ni en vän som gift sig och redan gjort denna resan – ta hjälp av hen så kanske ni får mer input än det ni själva kanske funderat på i första hand.

Lycka till!

Dela på facebook
Dela inlägget
Dela på linkedin
Dela inlägget
Dela på email
Dela inlägget
Dela på print
Skriv ut

Erika Näsberg

Fotograf och bloggerska – jo jag tackar jag!

Välkommen till BLOGGEN! Här skriver jag mestadels om bröllop av alla de slag, de som jag besökt och de som jag vill inspirera er till att ha. Jag önskar er det bästa bröllopet någonsin och om jag då kan hjälpa till med ett tips eller två (eller flera!) så vore väl det fantastiskt!

Jag har alltid tyckt om att skriva, och bloggade flera gånger om dagen faktiskt under tidigt 00-tal (japp, det var längesedan!). Att skriva långa texter på Instagram är kanske inte det mest optimala, så här på bloggen kommer jag nu kombinera mina bilder med mitt skrivande, och spara de kortare inläggen till Instagram.

Hör gärna av dig om det är något speciellt du vill att jag ska skriva på, jag finns på hej@fotografannaerika.se!